In augustus 2017 schreef mijn collega Sjoerd Visser in deze krant een column over autorijden en mobiel bellen. Hij noemde daarin een beslissing van de rechtbank in Leeuwarden. Om uw geheugen op te frissen: het ging om automobilist die zijn telefoon in een houder op zijn dashboard had geplaatst. Een agent zag dat deze automobilist met één hand zijn telefoon bediende en daardoor minder goed op het verkeer lette. De automobilist kreeg een bekeuring voor het rijdend vasthouden van een mobiele telefoon. De automobilist ging tegen de boete in beroep maar kreeg ongelijk van de rechter in Leeuwarden. Deze vond de handeling van de automobilist ook onder het begrip “vasthouden” vallen.

Wat in augustus 2017 nog niet bekend was, was dat de automobilist het er niet bij liet zitten. Hij ging tegen de beslissing van de rechtbank in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden, en met succes. Het gerechtshof heeft op 7 maart 2018 uitspraak gedaan en de beslissing van de rechtbank vernietigd.

In hoger beroep stelde de automobilist zich opnieuw op het standpunt dat hij de telefoon niet had vastgehouden. Hij had de telefoon wel bediend, maar toen zat de telefoon in de houder. De automobilist had zich goed in de zaak verdiept, want hij had ook uitgezocht wat de wetgever precies wilde verbieden toen het rijdend vasthouden van een telefoon werd verboden.

Het gerechtshof verdiepte zich ook in de toelichting op de wet. De wetgever had er bewust voor gekozen om alleen het vasthouden van de telefoon te verbieden en niet mede het bedienen van de telefoon. Het hof is het daarom met de automobilist eens: hij hoeft de boete niet te betalen.

Het hof merkt verder nog op dat als het Openbaar Ministerie zou willen dat ook het bedienen van een telefoon in de auto strafbaar zou moeten zijn, zij daarvoor bij de wetgever zouden moeten zijn. Die kan ook het bedienen van een telefoon strafbaar stellen. Op dit moment is dat dus nog niet aan de orde.

Hebt u een juridisch probleem waarover u advies wilt? U bent van harte welkom op ons gratis inloopspreekuur, iedere maandag tussen 17.00 en 18.30 uur op ons kantoor aan de Hoofdkade 108 in Stadskanaal.

Joost Suurmeijeradvocaat