Om een boom te mogen kappen hebt u een kapvergunning nodig. Tegenwoordig heet dat een omgevingsvergunning. En u vraagt die vergunning aan bij de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders neemt daarover de beslissing. Ze kijken onder meer naar de natuurwaarde, de beeldbepalende waarde van de boom. En beslissen of ze de gevraagde vergunning geven of weigeren. Als de vergunning wordt verleend let dan op: eerst ruim 6 weken wachten voordat u de kettingzaag ter hand neemt. In die 6 weken kan iemand bezwaar maken tegen de vergunning.

Maar er moet meer gebeuren. Sinds kort hebben we in Nederland de Wet Natuurbescherming. Uw boom is oud en hoog. Hij zit vol met vogelnesten. Er zitten holtes in de stam waarin vleermuizen of eekhoorns wonen. Het college van gedeputeerde staten van uw provincie moet beslissen of u die vogelnesten kapot mag maken. En die vleermuizen of eekhoorns dakloos mag maken. Dat doet u immers als u de boom omzaagt. Als het beschermde dieren zijn is dat verboden. En is het niet zo makkelijk om van gedeputeerde staten ontheffing te krijgen. Bovendien controleert het college van burgemeester en wethouders van uw gemeente of die ontheffing er wel is.

Denk niet te snel dat in uw boom geen beschermde dieren wonen. Beschermde vogels zijn bijvoorbeeld de huismus, de roek, de ekster, de spreeuw. En ongeveer alle soorten vleermuizen zijn beschermd. Ook de eekhoorn is een beschermd dier. De natuur wordt beschermd. De mensen moeten een stapje terug doen. Dat is zo met de stikstofnorm. Maar het geldt ook voor die boom van u. Het is moeilijker geworden die kapvergunning te krijgen. Niet totaal onmogelijk maar moeilijker. De verleiding wordt groot om de boom dan maar stiekem om te zagen, zonder vergunning. Gemeente en provincie kunnen handhavend optreden. En u bent strafbaar als u illegaal kapt.

Hebt u een vraag of een probleem met een omgevingsvergunning. Of hebt u een andere vraag. Dan bent u welkom op ons gratis inloopspreekuur. Elke maandag van 17:00 tot 18:30 uur zitten wij voor u klaar in ons kantoor aan de Hoofdkade 108 in Stadskanaal. Bij de Buinersluis achter Eetcafé ’t Gemaaltje. We proberen u verder te helpen.
 mr. Sjoerd Visser, advocaat