Iets kopen of verkopen via Marktplaats, bijna iedereen doet het. Het is ook zo makkelijk, in een mum van tijd maak je een account aan. Vervolgens kun je rustig achterover zitten en wachten op een redelijk bod. Ideaal. De verkoper van een zekere speedboot, we noemen hem X, zal daar nu anders over denken. X zette zijn boot op Marktplaats voor € 4.750,–.  Dezelfde dag kreeg X een berichtje van een geïnteresseerde koper. Koper en verkoper bereikten, zo leek het, als snel overeenstemming over de prijs en maakten afspraken over een reparatie aan de startmotor. De volgende dag stuurde X niettemin een berichtje aan de koper dat hij inmiddels een hoger bod van iemand anders had ontvangen en met deze nieuwe koper in zee wilde gaan (bewuste woordspeling). De eerste koper was het hier niet mee eens, er was toch een overeenkomst tot stand gekomen? De speedboot werd verkocht aan de man die het hogere bod had gedaan. De eerste koper kocht anderhalf maand later een speedboot voor de prijs van € 9.000,–. Het bleek dat de startmotor van deze boot onlangs was vervangen. U raad het al, het was dezelfde boot, gekocht van de man die hem toen had overboden.

De koper stapte naar de rechter en hij had beet. De rechtbank oordeelde dat er wel degelijk een koopovereenkomst tot stand was gekomen en veroordeelde X tot betaling van het bedrag dat de koper bij had moeten betalen.

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding. Dat klinkt zo simpel, en vaak is dit ook zo. Zonder dat we ons er echt bewust van zijn gaan we allerlei (bindende) koopovereenkomsten aan, bijvoorbeeld in de supermarkt. Dit gaat gelukkig bijna altijd goed, maar eens gesloten is het moeilijk om nog onder zo’n koopovereenkomst uit te komen. Let daar op, zeker als het gaat om wat hogere bedragen. Er zijn natuurlijk wel wat uitzonderingen. Voor koopovereenkomsten gedaan via internet of aan de deur geldt dat je de koop binnen veertien dagen zonder opgave van reden kunt ontbinden. Oftewel; dan hebt u even bedenktijd.

Ook dit jaar bent u weer welkom op ons gratis inloopspreekuur, elke maandagavond van 17:00 uur tot 18:30 uur aan de Hoofdkade 108 te Stadskanaal. U kunt ook bellen naar 0599-65099 om te informeren naar de mogelijkheden van een gratis intakegesprek. Helemaal vrijblijvend, want in tegenstelling tot verkoper van de speedboot zit u niet zomaar aan ons vast.

Jacquelien Scholtens
advocaat