Aan de Postkade tussen de huisnummers 15 en 16 ligt sinds 1902 een openbaar voetpad. Het is een voet- en fietspad, maar fietsen is nu lastig door de overhangende struiken. Het pad verbindt de Postkade met de daar achter gelegen Museumweg. Het is een gemakkelijk doorsteekje voor de bewoners van ’t Streekje, zeg maar de Spoorstraat, het Vrijdomstreekje en De Rail, die boodschappen willen doen bij de Jumbo of andere winkels aan de Poststraat. Via het voetpad en het voetgangersbruggetje over het kanaal besparen ze zich een omweg van bijna een kilometer via de Stationsstraat.

Dat het voetpad voor iedereen toegankelijk is, is niet naar de zin van de grondeigenaren. Zij moeten het pad dat over hun grond loopt gedogen en dat doen ze niet graag. Na een brandje in de coniferen hebben ze geprobeerd het pad af te sluiten, maar nadat de gemeente heeft ingegrepen is het weer opengesteld. Er is inmiddels gesnoeid aan de overhangende struiken, maar dat kan beter. Toen mensen van de gemeente langskwamen om zelf te snoeien en te wieden hebben de grondeigenaren hen weggestuurd. Maar goed: het pad is nu in elk geval weer toegankelijk voor iedereen.

Wel hebben de grondeigenaren bij de gemeente een officieel verzoek ingediend om het pad te onttrekken aan het verkeer, dus op te heffen. De gemeente heeft de kwestie in onderzoek en zal er dit najaar een besluit over nemen. De bewoners van ’t Streekje hebben zich bij de gemeente al krachtig laten horen. Zij willen hun gemakkelijke doorsteekje naar de winkels aan de Poststraat behouden.

Doorsteekjes zoals dit voetpad zijn er in Stadskanaal meer geweest. Ze werden ook wel als brandgang gebruikt maar zijn inmiddels bijna allemaal afgesloten door de grondeigenaren. Dat kun je op verschillende plaatsen tussen de winkels aan de Hoofdstraat nog zien. Uit het verleden zijn namen bekend als Shell-loantje (nu de Hunsingolaan) en HiddesLoantje. Eigenlijk wel logisch dat die doorsteekjes er waren: als je van het Boerendiep naar het kanaal wilde moest je anders, bij die paar dwarsstraten die er waren, te ver omlopen.

Als het voetpad tussen de Museumweg en de Postkade ook wordt afgesloten moeten de bewoners van ’t Streekje omlopen of fietsen. Vervelend en ongemakkelijk en ook jammer is dat dan dit historische doorsteekje uit 1902, zo kenmerkend voor de vroegere bebouwing van Stadskanaal, verdwijnt. Terwijl je zo’n loantje in ere zou moeten houden, inclusief onderhoud, snoeien en wieden. De gemeente heeft dit loantje ook al een naam gegeven. Ze spreekt van het Museumloantje.

Langs ’t Museumloantje of via een andere route kunt u naar ons gratis inloopspreekuur komen, elke maandag van 17:00 tot 18:30 uur in ons kantoor aan de Hoofdkade 108, bij de Buinersluis. We helpen u daar graag met al uw juridische vragen.

Mr. Sjoerd Visser, advocaat