Het is vaak erg lang wachten op de gemeente. U hebt u gemeld voor huishoudelijke hulp, een persoonsgebonden budget of een vervoersvoorziening. Weken. maanden gaan voorbij en u hoort er helemaal niets van. Het is goed om eens na te gaan wat u zelf kunt ondernemen om de wachttijd korter te maken.

Het begint met uw eerste melding voor een WMO-voorziening bij de gemeente. Volgens de wettelijke regels moet de gemeente de ontvangst van uw melding schriftelijk bevestigen en binnen 6 weken na de ontvangstdatum het onderzoek hebben gedaan of u voor de WMO-voorziening wel of niet in aanmerking komt. De meeste mensen weten niet dat de gemeente dit onderzoek binnen 6 weken klaar moet hebben. Als het onderzoek niet binnen 6 weken klaar is maar langer duurt, kunt u daarop ingrijpen door de volgende stap te zetten: na 6 weken uw officiële aanvraag voor de WMO-voorziening te doen. De gemeente is wettelijk verplicht binnen 2 weken na ontvangst van die officiële aanvraag de definitieve beslissing op uw aanvraag bekend te maken.

Als u uw melding en aanvraag dus goed bewaakt en de wettelijke regels benut duurt het  hoogstens 8 weken voordat u de beslissing op uw aanvraag hebt. Als de gemeente na uw officiële aanvraag traag blijft en niet binnen 2 weken de beslissing afgeeft, dan kunt u de gemeente een ingebrekestelling sturen. Dat is een brief waarin u hen mededeelt dat ze te laat zijn met hun beslissing, dat u ze nog 14 dagen de tijd geeft en dat ze anders een dwangsom aan u moeten betalen omdat ze te laat zijn. Dit zijn allemaal wettelijke regels die voor de gemeente bindend zijn maar die ze overtreden als u die regels niet kent en er niet alert op reageert.

Die eerste melding, de officiële aanvraag, de ingebrekestelling: zijn dat dingen die u alleen kunt indienen met een formulier van de gemeente ? Nee, als u geen formulier van de gemeente gekregen hebt kunt u de melding, de aanvraag en de ingebrekestelling gewoon met een brief in uw eigen woorden indienen. Als de gemeente wil dat u daarnaast ook nog een formulier invult, moeten ze dat maar aan u toezenden.

En nog iets. U denkt misschien: is het wel slim om de gemeente zo strak te houden aan zijn wettelijke termijnen ? U moet ze immers te vriend houden want u wilt die WMO-voorziening graag toegekend krijgen. Nee, het is uw goed recht dat de gemeente zich aan de wettelijke termijnen houdt. En voor uw goed recht mag u opkomen. En de gemeente moet uw aanvraag zorgvuldig beoordelen, dat wil zeggen: ze mogen de aanvraag niet afwijzen alleen maar omdat zij u lastig vinden. Doen ze dat wel, dan kunt u daartegen met kans van slagen een bezwaarschrift indienen.

Hebt u een probleem met een aanvraag WMO-voorziening of een ander juridisch probleem ? Dan bent u welkom op het gratis inloop-spreekuur van Visser|Suurmeijer Advocaten, elke maandag van 17:00 tot 18:30 uur in ons kantoor aan de Hoofdkade 108 te Stadskanaal, bij de Buinersluis en achter snackbar ’t Gemaaltje. Wij helpen u waar we kunnen en laten u niet onnodig lang wachten.

Mr. Sjoerd Visser, advocaat