Het zonnetje schijnt (behoorlijk) en ik zie veel foto’s van mensen die vakantie aan het vieren zijn. Het is vaak al weken of maanden van te voren gepland. Meestal verloopt het opnemen van vakantiedagen zonder problemen. Helaas gaat het ook weleens mis.

Wat zegt de wet? Als je als werknemer vakantiedagen wil opnemen, dan hoor je dit schriftelijk aan te vragen. De werkgever moet de aanvraag in principe toewijzen. Pas wanneer sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen mag de werkgever weigeren. De werkgever moet dit binnen twee weken doen en de werkgever moet dit motiveren. Laat de werkgever binnen de termijn niets van zich horen, dan staat de vakantie vast.

Ook (langdurig) zieke werknemers die aan het re-integreren zijn mogen in principe vakantiedagen opnemen. De werknemer vraagt ook dan toestemming aan de werkgever en als de bedrijfsarts geen medisch bezwaren heeft dan zal de werkgever de toestemming verlenen. Het opnemen van vakantiedagen leidt weleens tot gekibbel, maar vaak komen werkgever en werknemer er toch samen uit. Lukt dit niet, dan zal de rechter de knoop moeten doorhakken.

In 2014 was er een zaak waarin een re-integrerende werkneemster toestemming vroeg voor het opnemen van vier aaneengesloten weken vakantie. De werkgever gaf voor twee weken toestemming, maar niet voor vier. De werkgever trad streng op omdat het UWV de werkgever al eerder een loonsanctie had opgelegd. Volgens het UWV had de werkgever niet streng en voortvarend genoeg opgetreden bij de re-integratie van de werknemer. De werkneemster wilde vier weken vakantie voor het bezoeken van haar familie in Marokko en had haar vliegtickets al geboekt. Ze startte daarom een kort geding. De rechter besloot dat de werkneemster recht had op vier aaneengesloten weken vakantie. De rechter begreep dat de werkgever niet wilde dat het re-integratieproces onnodig zou worden vertraagd, maar volgens de rechter was het ook niet aannemelijk dat de re-integratie gevaar zou komen te lopen. De werkneemster mocht dus vier weken naar Marokko.

Bij dit soort zaken spelen de omstandigheden van het geval een grote rol. In dit geval woog de rechter bijvoorbeeld mee dat de werkneemster haar uren nog niet aan het opbouwen was. Als u met zo’n kwestie wordt geconfronteerd adviseer ik u, zowel als werkgever als werknemer, het probleem tijdig bespreekbaar te maken en een dossier bij te houden. Mocht het dan toch leiden tot een geschil dan komt u beslagen ten ijs.

Voor vragen over arbeidsrecht of andere juridische geschillen adviseren mijn kantoorgenoten en ik u graag. U kunt bellen voor een gratis intakegesprek (0599-65099) of het gratis inloopspreekuur bezoeken, elke maandagavond van 17:00 uur tot 18:30 uur aan de Hoofdkade 108.


Jacquelien Scholtens
advocaat