De trouwlocatie, het kiezen van de datum, de fotograaf, en de catering. Zomaar een greep van de belangrijkste zaken die een stel moet regelen wanneer ze in het huwelijksbootje stappen. Althans, volgens mijn korte zoektocht op het internet. Er is een hoop te regelen. Iedereen die trouwplannen heeft wens ik veel succes met de voorbereidingen en alvast een prachtige, zonnige dag.

In de artikelen die ik tegenkwam miste er naar mijn mening een onderdeel. Zakelijk misschien, en niet prettig om nu al over na te denken. Maar wat te doen als de vlinders wegfladderen en liefde niet voor eeuwig blijkt te zijn? 40 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding. Wij zien op ons kantoor dagelijks het verdriet en de pijn die hierbij onvermijdelijk is. Het is des te mooier om te zien wanneer mensen vervolgens hun leven weer oppakken.

In mijn optiek maakt de wet dit in sommige gevallen nogal moeilijk. Ons huwelijksvermogensrecht is namelijk nogal afwijkend van grote delen van de rest van de wereld. Spreek je bij de notaris niets af en treedt je in het huwelijk dan doe je dit in algehele gemeenschap van goederen. Simpel gezegd betekent dit: wat van mij is wordt van jou en andersom. Partijen krijgen elk de onverdeelde helft van de huwelijkse gemeenschap. Hierin kunnen bijvoorbeeld erfenissen, schenkingen en goederen vallen. Maar ook schulden. Dat kan als het huwelijk op zijn einde loopt heel onrechtvaardig aanvoelen. Afgelopen zaterdag stond er een interessant interview over deze kwestie in het Dagblad van het Noorden met Leon Verstappen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zet zich al vele jaren in voor de modernisering van het huwelijksvermogensrecht. En met succes. Verstappen verwacht dat (op zijn vroegst) per 1 januari 2017 de wettelijke standaard wordt aangepast. Niet meer automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Dit is een positieve wijziging die veel beter aansluit op de maatschappij.

Dit neemt niet weg dat er op dit moment nog veel mensen zijn die zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en die geconfronteerd worden met een echtscheiding. Een vechtscheiding verdient nooit de voorkeur. Het verdelen van het vermogen en de schulden moet op de juiste wijze plaatsvinden. Zo mogelijk door onderling overleg (bijvoorbeeld in de vorm van een viergesprek tussen partijen en hun advocaten). Wij kunnen u daarin bijstaan. Neem gerust telefonisch contact met ons via 0599-650999 voor het maken van een kosteloos intakegesprek. U kunt ook ons gratis spreekuur bezoeken, elke maandag van 17:00 uur tot 18:30 uur. Het adres is Hoofdkade 108 in Stadskanaal. U bent natuurlijk ook welkom met andere juridische vragen.

Jacquelien Scholtens
Juridisch medewerker