“U moet het zien als het wachten voor de Coentunnel. Als het daar druk is kunnen mensen er niet tegelijkertijd doorheen. Dan kan het zijn dat u moet wachten”.  Dat zei een medewerker van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) tegen een cliënte wiens loon al drie maanden niet was uitbetaald. Net als vele andere zorgverleners ging het helemaal mis met haar loonuitbetalingen.

Frustratie, onmacht en (geld)zorgen. Ook al heb je een financiële buffer opgebouwd, het is vanzelfsprekend erg moeilijk voor mensen om de kop boven het water te houden wanneer het maandelijks inkomen, of een deel hiervan, ineens wegvalt.

Arbeidsrechtelijk gezien is de oplossing normaal heel simpel. De medewerker verricht arbeid en ontvangt loon van de werkgever. Wordt het loon niet tijdig betaald dan heeft de werknemer in beginsel recht op een wettelijke verhoging bovenop het loon, tot een maximum van 50%. Wordt er gewerkt op basis van PGB dan is de zorgverlener de werknemer en de budgethouder de werkgever.  Het arbeidsrecht is op hun relatie van toepassing. Echter, de budgethouder tevens werkgever draagt niet de verantwoordelijkheid voor het uitbetalen van het loon. Sinds 1 januari 2015 is de SVB hiervoor verantwoordelijk. Het aanspraak maken op de wettelijke verhoging jegens de budgethouder zou daarom niet redelijk zijn. Dit betreft doorgaans ook nog eens een kwetsbare groep mensen.

Staatssecretaris Van Rijn heeft bericht dat er na de  zomer voor de gedupeerden een compensatieregeling komt. Dit is lang wachten voor zorgverleners die schade hebben geleden én lijden door de problemen bij de SVB. Volgens de rechter bestaat de oplossing echter al. Onlangs oordeelde de rechter dat de wettelijke verhoging zoals hierboven genoemd ook van toepassing is op de SVB. Een hele bijzondere uitspraak. In dit kort geding dat een Friese zorgverlener aanspande tegen de SVB liet de rechter zich van zijn praktische kant zien. Indien de SVB te laat is met de loonuitbetalingen dan heeft de werknemer tevens zorgverlener recht op een wettelijke verhoging van het loon. Dankzij de wettelijke verhoging kan dan (een deel van) de schade worden gecompenseerd.

Met deze duidelijke voorzet van de rechter lijkt een praktische oplossing op korte termijn in het verschiet. De SVB heeft echter bericht in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.  Dit is betreurenswaardig want het duurt op deze manier alleen maar langer om tot een oplossing te komen. Het meest wenselijk is dat de SVB samen met de gedupeerden op korte termijn tot een oplossing komt.

Kortom, dit verhaal wordt vervolgd. Indien de SVB uw loon te laat uitbetaalt of wanneer u meent schade te hebben geleden dan kunt u zich (uiteraard kosteloos) voor advies wenden tot ons spreekuur, elke maandagavond van 17:00 uur tot 18:30 uur in Stadskanaal aan de Hoofdkade 108 en op donderdagavond van 17:00 uur tot 18:30 uur in Klazienaveen aan de Brugstraat 156. U bent hier natuurlijk met andere juridische problemen ook welkom.

Jacquelien Scholtens
Juridisch medewerker