Indien een getrouwd stel (of mensen met een geregistreerd partnerschap) met minderjarige kinderen willen scheiden dan kan dat in principe alleen als ze samen een ouderschapsplan opstellen. In zo’n ouderschapsplan is de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken na de scheiding opgenomen. Er staat bijvoorbeeld in waar de kinderen het hoofdverblijf hebben, hoe vaak de kinderen bij de andere ouder zijn en hoeveel alimentatie er voldaan moet worden.

Het lukt niet altijd om zo’n ouderschapsplan op te stellen. De twee grootste discussiepunten die ik in mijn praktijk tegenkom zijn alimentatie en de zorg- en contactregeling (omgang). Over dat laatste wil ik het vandaag hebben. Er kiezen nog steeds veel stellen voor de “traditionele” verdeling. De ene ouder heeft het hoofdverblijf en de kinderen zijn een weekend per twee weken en de helft van de vakanties bij de andere ouder. Co-ouderschap is ook nog steeds in trek. De kinderen zijn dan ongeveer evenveel tijd bij beide ouders, bijvoorbeeld week om week. Sommige stellen lukt het niet om tot overeenstemming te komen. De ene ouder wil de standaardverdeling en de ander co-ouderschap. Hoe dan verder?

De echtscheiding kan er in zo’n geval gewoon om doorgaan. De advocaat zal dan aanvoeren dat het partijen niet gelukt is een ouderschapsplan op te stellen, maar dat er wel serieuze pogingen gedaan zijn. De rechter neemt de echtscheiding dan vaak alsnog in behandeling en moet de knoop doorhakken. Een Salomonsoordeel, niet letterlijk gelukkig. De conclusie van de rechter is dan vaak dat beide ouders recht hebben op gelijkwaardig ouderschap na scheiden. Maar, en nu komt het, dit betekent niet een 50/50 verdeling. Dit kan ook door middel van een traditionele verdeling (een weekend per veertien dagen omgang). Vindt u dit rechtvaardig? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ook oordeelt een rechter vaak dat co-ouderschap niet af te dwingen is. Zo’n intensieve regeling vergt veel meer van ex-partners, met name op het gebied van communicatie  Als partijen het al niet eens worden over het co-ouderschap, hoe kunnen ze dan samen andere beslissingen in het belang van de kinderen maken? De neuzen moeten immers toch dezelfde kan op staan. Ook daar kunt u iets van vinden. Op dit moment is het echter wel de praktijk.

Indien u hulp nodig hebt bij scheiden, uw ouderschapsplan of andere juridische problemen dan kunt u contact opnemen met ons kantoor door te bellen naar 0599-650999 voor een gratis intakegesprek. U kunt ook naar ons gratis inloopspreekuur, elke maandagavond van 17:00 uur tot 18:30 uur aan de Hoofdkade 108 te Stadskanaal.

Jacquelien Scholtensadvocaat