Het kan onverhoopt gebeuren dat u wordt verdacht van een strafbaar feit. In dat geval kan het zo zijn dat u door de politie verhoord zult worden. Mag uw advocaat daarbij aanwezig zijn? Daarover lopen de mening nogal uiteen.

Al in 2008 beslist het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in de bekende Salduz-zaak dat een verdachte toegang tot een advocaat moet krijgen vanaf het moment dat de ondervraging door de politie begint. Pas bij zeer hoge uitzondering kan van deze hoofdregel worden afgeweken. Het hoogste rechtscollege in Nederland, de Hoge Raad, legde deze beslissing van het EHRM zo uit, dat een door de politie aangehouden verdachte  moet worden gewezen op het recht om voorafgaand aan het politieverhoor een advocaat te consulteren. Verder moet de verdachte het recht hebben dit consultatierecht ook daadwerkelijk uit te oefenen. Nadrukkelijk stelde de Hoge Raad dat de verdachte geen recht heeft op rechtsbijstand tijdens het politieverhoor. Er bestaat volgens de Hoge Raad slechts het recht om een advocaat te raadplegen voordat een verdachte wordt verhoord.

In verreweg de meeste Europese landen is dit anders. Daar is al bepaald dat een advocaat bij het politieverhoor aanwezig mag zijn. Nederland loopt op dat gebied dus achter. Het ziet er nu echter naar uit dat de Hoge Raad zijn oordeel gaat bijstellen. Op basis van een nieuwe beslissing van het EHRM en op basis van nieuwe regelgeving vanuit de Europese Unie heeft de advocaat-generaal bij de Hoge Raad, die de Hoge Raad in iedere zaak adviseert, nu geconcludeerd dat ook in Nederland verdachten het recht moeten hebben op bijstand van hun advocaat tijdens het verhoor. De beslissing van de Hoge Raad in deze zaak werd op 28 januari 2014 verwacht, maar is er nog niet. Dit wordt dus vervolgd.

In elk geval geldt dat het belangrijk is om u goed te laten voorlichten wanneer u zelf wordt verdacht van een strafbaar feit. Als u wordt uitgenodigd op het politiebureau om te worden gehoord of wanneer u wordt aangehouden hebt u op dit moment  ieder geval het recht vooraf een advocaat te raadplegen. Laat u dit recht niet ontnemen. Wanneer u zich goed door een advocaat laat voorlichten, of in de nabije toekomst zelfs bijstaan, voorkomt u dat de politie hun verhoortechnieken op u toepast, waar u in kunt trappen. Daarnaast voorkomt u bijvoorbeeld dat de politie u laat tekenen voor dingen die u niet gezegd hebt. In alle gevallen, ook wanneer u wordt gedagvaard, bent u van harte welkom op ons kantoor om u te laten adviseren. Ook kunt u langs komen op onze gratis inloopspreekuren, op maandag van 17.00 tot 18.30 aan de Hoofdkade 108 in Stadskanaal en op donderdag van 17.00 tot 18.30 aan de Langestraat 90 in Klazienaveen.

Joost Suurmeijer, advocaat