De politie vraagt u naar het bureau te komen voor verhoor. Of ze komen u ophalen. De buren die door het raam alles zien of die buiten komen kijken denken dat u een strafbaar feit hebt gepleegd. Maar de politie kan natuurlijk ook de verkeerde persoon ophalen voor verhoor. Misschien hebben ze geen idee wie de inbraak gepleegd heeft of wie betrokken was bij de vechtpartij. Ze proberen maar wat en hopen dat u zult bekennen.

Volgens de wettelijke regels bent u alleen maar verdachte: de politie vermoedt dat u een strafbaar feit hebt gepleegd en gaat dat nader onderzoeken. Uit dat onderzoek kan komen dat er onvoldoende bewijs is dat u het strafbare feit hebt gepleegd. Dader bent u pas als de rechter in zijn vonnis heeft vastgesteld dat u dat bent. En als dat vonnis onherroepelijk is geworden, dus als u er niet meer tegen in hoger beroep kunt gaan.

Iedereen wordt voor onschuldig gehouden totdat het tegendeel is bewezen. Je zou het niet zeggen als je ziet hoe politiemensen in het verhoor al doen alsof ze zeker weten dat je de dader bent. En je zelfs al kunnen vertellen hoeveel straf je krijgt. Dat is alleen maar verhoortechniek, bedoeld om u onder druk te zetten. In werkelijkheid is de rechter de enige die bepaalt of u de dader bent en hoeveel straf u krijgt. Je zou het niet zeggen als je ziet hoe de nieuwsmedia over een verdachte berichten, alsof hij al bij voorbaat veroordeeld is voor het strafbare feit. Je zou het niet zeggen als de buren van alles over je rondvertellen omdat je door de politie bent opgehaald.

Toch is het vermoeden dat u onschuldig bent totdat het tegendeel is bewezen een belangrijke waarborg in onze rechtsstaat. Het geeft de verdachte het recht te zwijgen tijdens het verhoor, een advocaat te krijgen die bij het verhoor aanwezig is, zich goed te verdedigen, tegenbewijs te verzamelen. Te voorkomen dat de politie alleen maar de feiten verzamelt die bewijzen dat u het gedaan hebt. En de feiten die bewijzen dat u het niet gedaan hebt laat liggen. En als de politie wel gelijk heeft en de verdachte heeft het gedaan: dan krijgt hij de ruimte om rustig de situatie te overdenken en na overleg met een advocaat toe te geven dat hij het strafbare feit gepleegd heeft. In plaats van onder de druk van een zwaar politieverhoor.

Bent u verdachte of dader, of hebt u een ander juridisch probleem ? Dan bent u welkom op het gratis inloopspreekuur van Visser | Suurmeijer advocaten, elke maandag van 17:00 tot 18:30 uur in ons kantoor aan de Hoofdkade 108 te Stadskanaal, bij de Buinersluis.

J.S. Visser
advocaat