U hebt een rechtsbijstandverzekering. Al een aantal jaren, sinds een uitspraak van de Hoge Raad in 2014, betekent dit dat u zelf helemaal vrij bent te kiezen wie u bijstaat in uw rechtszaak en dat uw rechtsbijstandverzekering die rechtshulp dan betaalt. Dat geldt voor alle soorten rechtszaken, ook zaken waarin rechtsbijstand door een advocaat niet verplicht is.

In de praktijk blijven rechtsbijstandverzekeringen nog wel eens zeggen dat u alleen maar rechtsbijstand krijgt van hun eigen medewerkers. Dat is voor de verzekeringsmaatschappij goedkoper, maar u hebt het volste recht om daar niet mee akkoord te gaan en erop te staan dat een advocaat van uw eigen keuze de rechtsbijstand verleent. De rechtsbijstandverzekering zal u daarin gelijk moeten geven.

Wel is het zo dat uw rechtsbijstandverzekering de aan de advocaat te betalen vergoeding mag maximeren tot hoogstens een bepaald bedrag. Het is dan aan uw advocaat en de rechtsbijstandverzekering om daarover onderling afspraken te maken. Onze ervaring is het gemaximeerde bedrag meestal ruim voldoende is voor de kosten van rechtsbijstand in één of meer rechtszaken. Voor u geldt ook hier: maak u geen zorgen.

We horen nogal eens dat mensen kritiek hebben op de rechtshulp zoals die verleend wordt door medewerkers van een rechtsbijstandverzekering. Er is vaak te weinig contact met u, of de medewerker vindt te snel dat de zaak kansloos is en beëindigt dan zijn rechtshulp. Als u het daar niet mee eens bent hebt u het recht om op kosten van de rechtsbijstandverzekering een second opinion te vragen aan een advocaat van uw keuze. Als die advocaat vindt dat er nog wel een redelijke kans van slagen is mag hij op kosten van de rechtsbijstandverzekering de rechtshulp aan u overnemen en voortzetten.

Hebt u een probleem met uw rechtsbijstandverzekering of een ander juridisch probleem, dan bent u welkom op het gratis inloopspreekuur van Visser|Suurmeijer Advocaten in ons kantoor aan de Hoofdkade 108 te Stadskanaal (bij de Buinersluis), elke maandag van 17:00 tot 18:30 uur. Wij geven u graag een first of second opinion over uw probleem.

Mr. Sjoerd Visser, advocaat