Die ene windmolen aan de Drentse Mondenweg staat er al. De andere 44 komen eraan en dan zal het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer een feit zijn. Er wordt al driftig gestudeerd en gepubliceerd over de waardevermindering van de woningen in het gebied. De geschatte percentages waardevermindering lopen uiteen van 15 % tot 1,5 %. Eigenlijk is het afwachten totdat de windmolens er staan voordat we daar meer over kunnen zeggen. Maar die wethouder van de gemeente Borger-Odoorn die zo stug vasthoudt aan 1, 5 % vind ik wel verdacht. Bij planschade geldt namelijk de eerste 2 % van de waardevermindering als maatschappelijk risico. Met andere woorden: die eerste 2 % komen voor uw eigen rekening, dus bij 1,5 % hoeft de gemeente geen vergoeding te betalen.

Welke woningen hebben waardevermindering ? Dat zijn de woningen binnen een straal van 2 kilometer rondom de dichtstbijzijnde windmolen. Omdat het vrij hoge windmolens zijn is een straal van 2,5 kilometer ook te verdedigen. De hoogste rechter in planschadezaken, de Raad van State, heeft als vuistregel ontwikkeld dat de straal waarbinnen waardevermindering aannemelijk is gelijk is aan 10 x de tiphoogte van de windmolen. De windmolens in De Drentse Monden en Oostermoer hebben een tiphoogte van 210,5 meter. Als je daarvan uitgaat is de straal 2,105 kilometer.

We trekken een denkbeeldige cirkel met deze straal rondom de dichtstbijzijnde windmolen. Woningen binnen die cirkel staan in de gemeentes Borger-Odoorn, Aa en Hunze of Stadskanaal. Die gemeentes zullen straks vergoedingen moeten gaan betalen wegens waardevermindering, tenminste als die meer dan 2 % bedraagt. Met de waardevermindering van uw woning gaat ook de WOZ-waarde omlaag, dus de waarde die de gemeente aan uw woning toekent voor het berekenen van gemeentelijke belastingen. Dat is de komende tijd te verwachten. Ook daar is de grote vraag hoeveel de waardevermindering van de woning bedraagt.

Hebt u een probleem met de waardevermindering van uw woning of een ander juridisch probleem, dan bent u welkom op het gratis inloopspreekuur van Visser | Suurmeijer Advocaten, elke maandag van 17:00 tot 18:30 uur in ons kantoor aan de Hoofdkade 108 in Stadskanaal. Dan proberen wij u verder te helpen.

mr. Sjoerd Visser, advocaat